Mina namn

Varför jag heter Frida Maria Lovisa. Så här ligger det till!

Kuriosa om namnen
Mamma och pappa kom på mina namn ganska så tidigt av mammas graviditet. Frida om det skulle bli en tjej och Lucas om det skulle bli en pojke. Egentligen var dessa namn redan klara innan jag blev till, men det är en annan historia.

Första mellannamnet (Maria) var självklart, mamma heter det i andra namn, även farmor och gammelfarmor heter så. Sedan finns det massor med andra i min släkt som heter Maria.

Mitt andra mellannamn (Lovisa) var inte lika lätt att komma på. Men eftersom mamma och pappa hade bestämt att om det skulle bli en pojke så skulle han ha tre namn. Då ville ju också jag ha tre tjejnamn och mamma tyckte att Lovisa var fint så då blev det så.

Fridas namnsdagar

Frida

I början av 90-talet kulminerade Fridas modevåg med en 11:e placering på namntoppen. Mot slutet av 90-talet påbörjades raset och 1999 föll Frida ut från 20-i-topp. Frida är dock fortfarande ett mycket vanligt namn, ungefär en av hundra nyfödda får det som tilltalsnamn.

Frida är både ett nordiskt namn som betyder den älskade och ett namn av tyskt ursprung. Frida började användas i Sverige i början av 1800-talet. 1901 togs namnet in i almanackan och ersatte Concordia som betyder endräkt, eller om man så vill, frid.

Frida var också populärt runt sekelskiftet, men inte lika vanligt som i dag.

Antalet barn som de senaste åren fått namnet som tilltalsnamn: 366 (2003)
Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 400 (2003)
Antal i hela befolkningen: 34 000
Namnsdag: 18 februari

***

Maria

Var nionde flicka som föds i dag får Maria som förnamn. Det gör Maria till det i särklass populäraste namnet i Sverige bland de yngsta. I de äldre generationerna är bilden likartad, Maria är överlägsen etta i hela befolkningen. Det finns nära 450 000 kvinnor som heter Maria.

Men Maria är ett typiskt andranamn i dag, bara var 24:e flicka som får Maria som förnamn har det som tilltalsnamn. Den som går ut till ett genomsnittligt dagis finner alltså att det inte är så många flickor som lystrar till Maria även om de heter så.
Maria är inte ens ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta.

Maria har varit ett av de mest omtyckta namnen ända sedan Gustav Vasas tid, före reformationen ansågs det hädiskt att använda Jesu moders namn som dopnamn.
Maria är också ett av de vanligaste, om inte det allra vanligaste, namnen i den kristna världen. Så döps till exempel en fjärdedel av flickorna på Irland till Mary.

På 1700-talet hade Maria namnsdag den 25 mars som är Maria bebådelsedag. 1806 fick Maria ta över platsen den 28 februari som tidigare var ärad åt en egyptisk eremit vid namn Makarius.

Vad Maria egentligen betyder är mycket omtvistat, möjligen gåva eller älskad. Men klart är att Maria kommer från hebreiskans Mirjam.

Antalet barn som de senaste åren fått namnet som tilltalsnamn: 106 (2003)
Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 137 (2003)
Antal i hela befolkningen: 501000
Namnsdag: 28 februari

***

Lovisa
Lovisa lyftes av en kraftig modevåg under 80- och 90-talen. Toppnoteringen nåddes 1996 när Lovisa blev det 21:a vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda. Därefter har trenden börjat vända nedåt igen.

Lovisa var också väldigt inne i slutet av 1800-talet troligen inte lika populärt som det var i slutet av 1900-talet.

Lovisa, eller i äldre tid Louisa, är en försvenskad form av Louise och har använts som dopnamn sedan 1600-talet. Lovisa tog plats i almanackan, och skuffade iväg Ludvig till den 2 oktober, redan 1750 när Lovisa blev ett drottningnamn sedan Adolf Fredrik gift sig med Lovisa Ulrika av Preussen.

Antalet barn som de senaste åren fått namnet som tilltalsnamn: 222 (2003)
Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 408 (2003)
Antal i hela befolkningen: 30800
Namnsdag: 25 augusti

***

Stolt (Länk till min släktsida)
Den första personen som hette Stolt var Johan Stålt som alltså stavade med "å". Han var min farfars farfars farfar far och föddes 26 maj 1787. I födelseboken som prästen i församlingen förde står han dock enbart som Johan i Berge (Frösö församling i Jämtland) son till bonden Nils Olofsson och Märeta Persdotter. Det var vanligt att barn bara noterades med förnamn i kyrkböckerna så troligen var hans efternamn i unga år Nilsson. Första gången han står med namnet Stålt är 1817 när hans son som också hette Johan föddes.

Även Johan den yngre saknar efternamn i födelsboken och står där som son till soldaten Johan Stålt. Detta är ett bevis för att vårt namn med stor sannolikhet är ett soldatnamn som Johan Nilsson fick i militären. Eftersom han var 30 år när sonen föddes kan man anta att han fick namnet tidigast tio till femton år innan så någon gång mellan 1802-1817 lär vårt släktnamn ha uppkommit första gången.

När sonen Johan väl blir äldre och får ett efternamn noterat i böckerna är det underligt nog inte Stålt utan Johansson och han heter så fram till 1865. Då dyker Stolt med "o" upp för första gången men namnet Johansson följer också med så han heter från 1865 till sin död 1897 Johan Johansson Stolt.

När det gäller hans son Johan Olof så har inte heller han något efternamn i början och han får inte det registrerat i böckerna förrän 1867. Namnet som står då är enbart Stolt. Det är mycket möjligt att han har hetat Johan Olof Johansson fram till dess och att familjen ungefär då har bestämt att ta tillbaka namnet Stolt som hans farfar fick i militären. Även Johan Olofs båda systrar som levde vid den här tidpunkten heter Stolt. Efter 1867 är det bara Stolt som gäller för Johan Olof och samtliga 6 barn födda 1873 - 1883 fick namnet Stolt.

Just nu finns det 28 personer i rakt nedstigande led som heter Stolt. 1 av dessa härstammar från Johan Olofs tredje son Axel Stolt, 25 stycken från Johan Olofs fjärde son Karl August Stolt och 2 st från hans femte son Ernst Stolt.

Länk till släktsidan