Namnet Stolt


Den första personen som hette Stolt var Johan Stålt som alltså stavade med "å". Han var min farfars farfars farfar och föddes 26 maj 1787. I födelseboken som prästen i församlingen förde står han dock enbart som Johan i Berge (Frösö församling i Jämtland) son till bonden Nils Olofsson och Märeta Persdotter. Barn noterades bara med förnamn i kyrkböckerna så troligen var hans efternamn i unga år Nilsson. Första gången han står med namnet Stålt är 1817 när hans son som också hette Johan föddes.

Även Johan den yngre saknar efternamn i födelsböckerna och står där som son till soldaten Johan Stålt. Detta är ett bevis för att vårt namn med stor sannolikhet är ett soldatnamn som Johan Nilsson fick i militären. Eftersom han var 30 år när sonen föddes kan man anta att han fick namnet tidigast tio till femton år innan så någon gång mellan 1802-1817 lär vårt släktnamn ha uppkommit första gången.

När sonen Johan väl blir äldre och får ett efternamn noterat i böckerna är det inte Stålt utan Johansson. Det var först ungefär i mitten av 1800-talet som barn fick samma efternamn som föräldrarna och då tog även många vuxna ett dubbelnamn med dels sitt son-namn och ett annat namn som antingen var ett släktnamn eller något annat namn. Vår Johan står registrerad med dubbelt namn från år 1865 och då stavas Stolt för första gången med "o". Han heter därmed Johan Johansson Stolt från 1865 fram till sin död 1897.

När det gäller hans son Johan Olof så har inte heller han något efternamn i början och han får inte det registrerat i böckerna förrän 1867. Namnet som står då är enbart Stolt. Det är mycket möjligt att han har hetat Johan Olof Johansson fram till dess och att familjen ungefär då har bestämt att ta tillbaka namnet Stolt som hans farfar fick i militären. Även Johan Olofs båda systrar som levde vid den här tidpunkten heter Stolt. Efter 1867 är det bara Stolt som gäller för Johan Olof och samtliga 6 barn födda 1873 - 1883 fick namnet Stolt.

Just nu finns det 28 personer i rakt nedstigande led som heter Stolt. 1 av dessa härstammar från Johan Olofs tredje son Axel Stolt, 25 stycken från Johan Olofs fjärde son Karl August Stolt och 2 st från hans femte son Ernst Stolt.