Mina namn

Varför jag heter Sofia Maria Linnéa. Så här ligger det till!

 

Kuriosa om namnen
När mamma väntade min syster visste pappa och mamma ganska tidigt vad hon skulle heta. Frida om det skulle bli en tjej och Lucas om det skulle bli en pojke. Egentligen var dessa namn redan klara innan hon blev till, men det är en annan historia.

Pappa tyckte jättemycket om namnet Sofia, men mamma var inte riktigt helt enig eftersom hon tyckte att Frida och Sofia var rätt lika. Visserligen så gillar hon namnet Sofia. Mest orolig var hon för att vi båda skulle få smeknamnet Fia när vi blir äldre. Mammor kan verkligen oroa sig för konstiga saker...

Min syster heter Maria som första mellannamn så det var självklart att jag också kommer få heta det som mellannamn. Sedan heter även mamma, farmor och gammelfarmor så. Det finns fler i min släkt som heter Maria.

Eftersom mamma valde Fridas andra mellannamn så fick hon välja mitt andra mellannamn. Det var ganska enkelt för mamma att komma på Linnéa.

Sofias namnsdagar

Sofia

Sofia var ett mycket stort modenamn i slutet av 1800-talet och avslutade även 1900-talet som ett modenamn. 1875 var Sofia det femte vanligaste förnamnet, precis samma placering som Sofia hade de tre första åren av 1990-talet om andranamn och tilltalsnamn räknas samman.

Som tilltalsnamn har Sofia passerat kulmen på modevågen i denna omgång, topplaceringen kom 1996 då Sofia var det 13:e vanligaste tilltalsnamnet. Sedan dess har Sofia fallit nära tio placeringar på topplistan.

Om varianterna Sofia och Sofie räknats samman hade namnet varit det allra vanligaste i början av 90-talet. Stavningen Sophia har ökat snabbare än Sofia, i dag stavar nästan var tionde av de yngsta så. Tidigare var den varianten mycket udda.

Sophia är annars den äldsta stavningen som återfunnits i Sverige, redan 1380 användes den första gången. Namnet är grekiskt och kommer från ordet sopheía som betyder vishet. Sofia har haft namnsdag den 15 maj i långa tider. Sedan 1993 delas dagen med Sonja.

Antalet barn som de senaste åren fått namnet som tilltalsnamn: 442 (2003)
Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 1621 (2003)
Antal i hela befolkningen: 110 000
Namnsdag: 15 maj

***

Maria

Var nionde flicka som föds i dag får Maria som förnamn. Det gör Maria till det i särklass populäraste namnet i Sverige bland de yngsta. I de äldre generationerna är bilden likartad, Maria är överlägsen etta i hela befolkningen. Det finns nära 450 000 kvinnor som heter Maria.

Men Maria är ett typiskt andranamn i dag, bara var 24:e flicka som får Maria som förnamn har det som tilltalsnamn. Den som går ut till ett genomsnittligt dagis finner alltså att det inte är så många flickor som lystrar till Maria även om de heter så.
Maria är inte ens ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta.

Maria har varit ett av de mest omtyckta namnen ända sedan Gustav Vasas tid, före reformationen ansågs det hädiskt att använda Jesu moders namn som dopnamn.
Maria är också ett av de vanligaste, om inte det allra vanligaste, namnen i den kristna världen. Så döps till exempel en fjärdedel av flickorna på Irland till Mary.

På 1700-talet hade Maria namnsdag den 25 mars som är Maria bebådelsedag. 1806 fick Maria ta över platsen den 28 februari som tidigare var ärad åt en egyptisk eremit vid namn Makarius.

Vad Maria egentligen betyder är mycket omtvistat, möjligen gåva eller älskad. Men klart är att Maria kommer från hebreiskans Mirjam.

Antalet barn som de senaste åren fått namnet som tilltalsnamn: 106 (2003)
Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 137 (2003)
Antal i hela befolkningen: 501000
Namnsdag: 28 februari

***

Linnéa
År 1900 var Linnea det sjätte vanligaste förnamnet. 1999 nådde Linnea femteplatsen, men denna gång som tilltalsnamn.

Linnea är ett av 90-talets heta modenamn. Vid sidan om Julia var Linnea det namn som ökade snabbast i början av 90-talet. Nu när Linnea närmar sig namntoppen avtar ökningstakten helt naturligt men är fortfarande mycket stark. Linnea kan mycket väl bli ett av de allra vanligaste namnen om något år.

Linnea är bildat från Carl von Linnés latinska familjenamn Linnéus. Det namnet kom i sin tur från en åldrig lind som stod vid hans fädernegård. När Linnea började användas som flicknamn i mitten av 1800-talet stavades det Linnæa. I dag liksom tidigare skriver de flesta namnet Linnéa, men 90-talets föräldrar vill gärna göra tvärt om och därför ökar almanackans stavning Linnea snabbast.

Antalet barn som de senaste åren fått namnet som tilltalsnamn: 873 (2003)
Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 3526 (2003)
Antal i hela befolkningen: 180000
Namnsdag: 13 maj

***

Stolt
Den första personen som hette Stolt var Johan Stålt som alltså stavade med "å". Han var min farfars farfars farfar far och föddes 26 maj 1787. I födelseboken som prästen i församlingen förde står han dock enbart som Johan i Berge (Frösö församling i Jämtland) son till bonden Nils Olofsson och Märeta Persdotter. Det var vanligt att barn bara noterades med förnamn i kyrkböckerna så troligen var hans efternamn i unga år Nilsson. Första gången han står med namnet Stålt är 1817 när hans son som också hette Johan föddes.

Även Johan den yngre saknar efternamn i födelsboken och står där som son till soldaten Johan Stålt. Detta är ett bevis för att vårt namn med stor sannolikhet är ett soldatnamn som Johan Nilsson fick i militären. Eftersom han var 30 år när sonen föddes kan man anta att han fick namnet tidigast tio till femton år innan så någon gång mellan 1802-1817 lär vårt släktnamn ha uppkommit första gången.

När sonen Johan väl blir äldre och får ett efternamn noterat i böckerna är det underligt nog inte Stålt utan Johansson och han heter så fram till 1865. Då dyker Stolt med "o" upp för första gången men namnet Johansson följer också med så han heter från 1865 till sin död 1897 Johan Johansson Stolt.

När det gäller hans son Johan Olof så har inte heller han något efternamn i början och han får inte det registrerat i böckerna förrän 1867. Namnet som står då är enbart Stolt. Det är mycket möjligt att han har hetat Johan Olof Johansson fram till dess och att familjen ungefär då har bestämt att ta tillbaka namnet Stolt som hans farfar fick i militären. Även Johan Olofs båda systrar som levde vid den här tidpunkten heter Stolt. Efter 1867 är det bara Stolt som gäller för Johan Olof och samtliga 6 barn födda 1873 - 1883 fick namnet Stolt.

Just nu finns det 28 personer i rakt nedstigande led som heter Stolt. 1 av dessa härstammar från Johan Olofs tredje son Axel Stolt, 25 stycken från Johan Olofs fjärde son Karl August Stolt och 2 st från hans femte son Ernst Stolt.

Länk till släktsidan